Amandmani na proračun: Tomić tražio više sredstava za darovite učenike i za borbu protiv nasilja u školama te za Državnu Ergelu Đakovo i rasvjetu na Katedrali

Aktualno 23. studenoga 2017.

Proračun koji je jučer predstavljen u Saboru pokazatelj je nesposobnosti Vlade RH. I sama Vlada ne vjeruje u svoje mjere jer predviđa stagnaciju gospodarskog rasta za 2019. i 2020. godinu. Vlada je svjesna da nije zaslužna za sadašnji gospodarski rast, a znajući koliko su sposobni predviđaju njegov značajan pad u godinama koje slijede.

Nadalje, nema obećane aktivacije državne imovine, o demografskoj obnovi niti riječi (a sjetimo se predizbornih obećanja), ništa ni od osnivanja Agrarne banke koja je pompozno najavljivana. Proračun pokazuje da nema strukturnih reformi niti u jednom području, nema reformi u sektoru zdravstva (osim najava da ce zdravstvo biti dostupno samo bogatima), iskorištenost EU fondova je bitno lošija nego u prethodnim godinama, a projekcije izdvajanja za obrazovanje pokazuju da je to tema koja Vladu HDZ-a i HNS-a najmanje zanima.

Na kraju, to je proračun kojeg amandmani ne mogu spasiti, ali zastupnici SDP-a su ipak predložili neke koji barem malo mogu ispraviti ovaj nepravedni i antinarodni proračun.

Naš zastupnik Damir Tomić tako je zatražio veća sredstva za darovite učenike i za borbu protiv nasilja u školama. Isto tako, zatražio je veći iznos izdvajanja za Državnu Ergelu Đakovo, tj. vraćanje na onaj iznos koji je Ergeli isplaćivan za mandata Vlade Zorana Milanovića. Kako je Đakovo dobilo novi trg, zatražio je i financiranje rasvjete Katedrale.