Prijetili Indexu tužbom i prije objave: Predsjednik Gradskog vijeća se samozaposlio u gradskoj tvrtci

Press 18. lipnja 2015.

“NIJE stvar nepovjerenja u direktora i njegove poslovne sposobnosti već želja da mu se olakša posao”, riječi su kojima je predsjednik jednog Nadzornog odbora obrazložio odluku da ga se zaposli bez natječaja u tvrtki koju nadzire.

Ne samo to, sredio je tako sebi posao savjetnika direktora uz plaću koja bi bila dvostruko veća od prosječne plaće te tvrtke.

Do bogate plaće i ugovora na neodređeno bez natječaja

Naravno, nije riječ o privatnoj tvrtki već o komunalcima u gradu Đakovu, konkretno komunalnoj tvrtki Univerzal. A spomenuti predsjednik Nadzornog odbora koji se zaposlio kao savjetnik direktora zapravo je predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo!

Naime, iz Đakova nam stiže nevjerojatan slučaj Gorana Solde, bivšeg člana HDZ-a, koji je nakon izbacivanja iz stranke postavljen na čelo Nadzornog odbora Univerzala da bi vrlo brzo tamo i zaposlen i to bez natječaja.
“Gospodin Goran Soldo ima sklopljen Ugovor o radu u skladu s odredbom članka 261. stavak 1. Zakona o trgovačkom društvima, dok je prema sistematizaciji radnih mjesta jasno određeno da Upravu društva čini jedino direktor, a kojeg je imenovala Skupština društva. Da su navedena imenovanja i ugovori u skladu s pozitivnim zakonskim propisima potvrdio je i inspektorat. Svi članovi Nadzornog odbora sukladno Zakonu i Odlukom Skupštine društva imaju pravo na naknadu ali se predsjednik Nadzornog odbora gosp.Goran Soldo,mag.oec. pisanom izjavom odrekao navedene naknade, te tu dužnost obavlja volonterski, bez naknade”, kažu iz tvrtke Univerzal Đakovo za Index tvrdeći da je sve po zakonu.

Vinković: Ja ne vidim problem

Soldo je izbačen iz HDZ-a zbog sumnji u političku trgovinu s gradonačelnikom Đakova Zoranom Vinkovićem, a zanimljivo je kako gradonačelnik Đakova ne vidi ništa sporno.

“Koliko ja znam, sve je po zakonu. Soldo to može, prema tome ne vidim problem”, kaže nam gradonačelnik Vinković, bivši član SDP-a, a danas HDSSB-ovac. No zanimljivo je kako Univerzal ima pravovaljan ugovor sa Soldom i to na neodređeno vrijeme, ali to nije slučaj i s ostalim radnicima. Tako je ova tvrtka nedavno platila čak 270 tisuća kuna kazne jer je nađeno čak devet radnika s nepravovaljanim ugovorima o radu.

“Za sva pravna pitanja te ugovorna prava i obveze iz radnih odnosa odgovorna je Pravna služba unutar tvrtke. Na nepravomoćno usmeno mandatno rješenje inspektora Univerzal će uložit žalbu”, kažu iz Univerzala na upit Indexa žaleći se kako im zapravo “pakira” oporba jer ih je prijavila Inspekciji rada. Tako nam kažu da su Damir Tomić i SDP znali za kaznu i prije nego što je ona došla do njih.

Univerzal prijeti Indexu tužbom i prije objave članka

“Politički pritisci su dosezali do te mjere da je plan bio zatvoriti tvrtku kako se ne bi otvorio Gradski bazen, za što bi Tomić okrivio Univerzal, što je uistinu žalosno i neprimjereno od saborskog zastupnika koji bi trebao štititi interese svih građana grada Đakova, a ne preko leđa radnika i građana voditi svoj privatni rat sa političkim neistomišljenicima”, kažu iz Univerzala koji su zaprijetili i svim “dopuštenim pravnim sredstvima radi zaštite časti i ugleda tvrtke u interesu svih radnika” ukoliko objavimo po njih štetan članak!?

Prozvani Damir Tomić ujedno saborski zastupnik i šef SDP-a u Đakovu kaže za Index da se od imenovanja nove uprave Univerzala, prije svega novog direktora u studenom prošle godine i njegovog savjetnika deset dana nakon toga, uz tvrtku Univerzal veže afera za aferom.

Zastupnik Tomić: Afera za aferom

“Osim slučaja za kojeg su kažnjeni od Inspekcije rada tu je i niz slučajeva zapošljavanja rodbine, prijatelja i kumova članova Gradskog vijeća Đakova. Osim Univerzala to je u Poduzetnički centar gdje se manje-više spominju iste osobe. Isto tako postoje indicije o fiktivnim računima iz tvrtke Univerzal koji su išle prema nekim privatnim lokalnim medijima koji su skloni ovoj vlasti”, kaže Tomić za Index.

Da je nešto “trulo” u Univerzalu slaže se i vrh HDZ-a u tom gradu. Naime, slično kao i SDP i oni tvrde da je uzrok svih problema politička trgovina. Marino Mikulić, šef HDZ-a Đakovo, kaže za Index da je iza svega trgovina gradonačelnika Vinkovića i pet vijećnika Gradskog vijeća, kojom si je Vinković osigurao ruke za reprogram kredita i izglasavanje proračuna za 2015. godinu. Glavni posrednik bio je Soldo.

Mikulić: Od političke trgovine do zaposlenja

“Vinković je od mene tražio da dignem ruku za reprogram kredita od 17.950 milijuna kuna, no naši pregovori su ‘zapeli’ jer sam tražio od gradonačelnika da podnese izvješće gdje je novac potrošen. Nikada to nismo saznali, no Vinković je u međuvremenu okupio većinu u Gradskom vijeću te osigurao dodatnih 750 tisuća kuna zaduženja kako bi od banke dobio odgodu od godinu dana”, kaže Mikulić dodajući da će o svim ovim političkim imenovanjima, zaposlenjima i ugovorima grada Đakova posljednju riječ imati – Uskok.

(index.hr)