DRUM.hr: Đakovački kandidati na listama za Hrvatski sabor: Jedni pokazali snagu, a drugi premješteni u susjedne izborne jedinice da preferencijalno ne ugroze svoje manje poznate stranačke kolege!

Press 26. listopada 2015.

Službena kampanja najneizvjesnijih izbora u povijesti naše države je započela. Dok vladajući promoviraju svoje rezultate po Hrvatskoj i prilično aktivno na društvenim mrežama, iz redova HDZ-a stižu gotovo prijetnje kako će , u slučaju dolaska na vlast, „satrati crvene komunjare“, a aktivnost na društvenim mrežama ogleda se u neprimjerenim komentarima na osobnoj razini na čelnike SDP-a.

Na lokalnoj razini do izražaja dolazi tek nezadovoljstvo članstva nekih stranaka. Iz redova HDSSB-a dolaze šuškanja o sukobu đakovačkog gradonačelnika s vrhom stranke. Zoran Vinković je najlošije pozicionirani kandidat iz Đakova na nekoj od lista i to na posljednjem mjestu na listi za V. Izbornu jedinicu. Je li HDSSB gurnuo Vinkovića u susjednu, V. Izbornu jedinicu kako nositelj liste Glavaš ili pak Đakovčanin Ivan Drmić, koji je na četvrtom mjestu na listi HDSSB-a za IV. Izbornu jedinicu, ne bi došao u problem ako ga Vinković „preskoči“ na temelju preferencijalnih glasova? Drmić nije previše poznat u Đakovu, a gradonačelnik bi mu sasvim sigurno u preferencijalnim glasovima poremetio planove.

U SDP-u tvrde kako su jako zadovoljni mjestom broj pet na kojemu se nalazi njihov predsjednik dr.sc. Damir Tomić. Tomić je dobio jednoglasnu podršku svoje Gradske organizacije koja ga je kandidirala, a kandidirale su ga i Općinske organizacije iz Đakovštine kao i Županijska organizacija SDP-a Osječko-baranjske županije. Ako se analizira lista koalicije Hrvatska raste, đakovački SDP-ovci onda mogu biti potpuno zadovoljni. Naime, Tomić je u stranačkom smislu napredovao u odnosu na zadnju listu. Nakon predsjednika dvije Županijske organizacije iz IV. Izborne jedinice, (Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske), šef đakovačkog SDP-a prvi je predsjednik jedne gradske organizacije na listi.

HDZ se ne može pohvaliti visokim mjestom na listi, ali u HDZ-u se nadaju zamjenskim kandidatima, jer nisko jedanaesto mjesto za njihovog Antuna Galića ne ostavlja prostor za ništa drugo. Galiću se unutar stranke zamjera to što nije dovoljno poznat i što je bilo zaslužnijih kandidata i kandidatkinja za listu, koji nisu izabrani već drugi puta za redom.

HNS-ov Ivica Mandić napredovao je u stranačkom smislu, ali opet se našao na listi u V. Izbornoj jedinici, a članovi stranke u ovoj Izbornoj jedinici,  umjesto Mandića, iz svojih redova mogu birati između dva Osječanina, ministra Vrdoljaka ili gotovo nepoznatog Čuraja koji je krenuo u prilično diskutabilnu personaliziranu kampanju u kojoj poziva birače da „glasaju za osobu, a ne stranku“. Čuraj kao da zaboravlja da je na listi samo zato što je član HNS-a.

Što se aktivnosti u kampanji tiče, đakovački SDP je uvjerljivo najaktivniji na webu i društvenim mrežama. SDP-ovci paralelno prezentiraju aktivnosti predsjednika SDP-a Milanovića i svog gradskog predsjednika Tomića koji očito obojica vjeruju da je direktna komunikacija s građanima i najbolja.

HDSSB je krenuo u grupne obilaske po slavonskim selima i to autobusom, svojatajući opet slavonski grb i obilježja, dok je đakovački HDZ tek vodio vodstvo stranke u Nadbiskupiju i sudjelovao na stranačkom skupu u Osijek.

Što nas očekuje u ova dva tjedna kampanje, ostaje nam tek za vidjeti.

(drum.hr)